Sterrenkindje begraven en herdenken

Inhoud

Elk jaar verliezen in ons land meer dan 1.000 gezinnen hun kindje tijdens of vlak na de zwangerschap. Zo’n kindje wordt wel eens een ‘sterrenkindje’ genoemd.

Om deze kindjes te begraven en te herdenken, voorzien we vanaf januari 2024 op de drie Olense begraafplaatsen een sterrenweide. 

Je kindje uitstrooien of begraven

Je kan op deze plaats de assen uitstrooien of je kindje begraven zonder zerk. Wil je wel graag een zerk voorzien, dan wordt je kindje begraven op de kinderbegraafplaats. 

Om je kindje te kunnen begraven of uit te strooien, heb je toestemming nodig van de gemeente. 

Een begraving of asverstrooiing van je sterrenkindje aanvragen

Lukt het niet online of heb je nog vragen? Dan kan je telefonisch contact opnemen met Burgerzaken via 014 26 31 11.

Een aanvraag voor begraving of asverstrooiing kan ingediend worden door het ziekenhuis, de ouders of begrafenisondernemer. 

Sterretjes in de boom

Elke sterrenweide heeft een boom waarin aluminium sterren opgehangen worden ter nagedachtenis. Wil je ook zo'n ster voor je overleden kindje? Vraag er eentje aan bij het lokaal bestuur.

We graveren de voor- en familienaam en de datum van het overlijden in de ster. Wij hangen de ster vervolgens in de boom. In geval je er bijkomend voor kiest je kindje uit te strooien of te begraven, dan hangen we de ster rond hetzelfde moment op in de boom.

Een sterretje aanvragen

Voorwaarden

  • De sterretjesweide is bedoeld voor alle levenloos geboren kinderen waarvan minstens één ouder in Olen woont of behoort tot de parochie St.-Jozef-Olen op het grondgebied van Geel.
  • Elk sterrenkindje kan begraven of uitgestrooid worden op de sterrenweide, ongeacht de zwangerschapsduur.
  • De algemene voorwaarden voor begravingen (art. 678 politiecodex) zijn van toepassing. 

Kostprijs

Zowel de begraving als de sterretjes zijn kosteloos.

Regelgeving

  • In de boom mogen geen andere zaken opgehangen worden dan de sterren.
  • Op het grasplein rondom en in de buurt van de boom kan je een persoonlijk aandenken neerleggen zoals bloemen en knuffels.
  • Wanneer de sterren of de neergelegde aandenkens versleten zijn of wanneer er plaatsgebrek is, neemt Technische Dienstverlening ze weg.

Reglementen - Politie en Gemeentelijk Administratieve Sancties