Tentoonstelling cartoons 'Omgaan met Kanker'

Van donderdag 22 september tot en met maandag 17 oktober kan je in de raadzaal van het gemeentehuis tijdens de openingsuren cartoons van Pieter Swinnen bekijken.

Pieter (25) had als kind de droom om later bruggen en gebouwen te tekenen en burgerlijk ingenieur te worden. Maar de hersentumor waarmee hij op zijn dertiende af te rekenen kreeg, gooide roet in het eten. Elf jaar later heeft hij zijn tekenplannen niet opgeborgen, alleen wat bijgesteld. De rechte lijnen en realistische ontwerpen waarvan hij droomde, maakten plaats voor zwierige pennenstreken en creatieve tekeningen.

Omdat Pieter niet verder kon studeren, ging hij op zoek naar een andere dagbesteding. Drie keer per week gaat Pieter naar De Stripeljee, een dagwerking voor volwassen personen met een beperking. De Stripeljee is een stripbibliotheek met meer dan 17.000 strips te Wezemaal. Pieter ondersteunt mee de werking van de bib samen met de andere deelnemers, geeft workshops in scholen en tekent cartoons. Op dit moment maakt hij ook cartoons voor kankercounteren.be (de website van de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker), een opdracht waarbij hij vanuit zijn eigen ervaring kan tekenen. Vanuit De Stripeljee krijgt hij hierbij de nodige ondersteuning in de vorm van feedback en tips. Pieter tekent vanuit zijn eigen ervaring en in overleg met andere jongeren. Hij hoopt zo kanker voor hen, maar ook voor zichzelf wat lichter te maken.

Deze tentoonstelling is een project van Olen Tegen Kanker in samenwerking met Kom op tegen Kanker, De Stripeljee en Pieter zelf. Praten over kanker mag immers geen taboe zijn en af en toe kan humor de gevoelens over kanker ook al eens wat verlichten.

Gepubliceerd op donderdag 22 sep 2022 om 14:28