De opmaak van een mobiliteitsplan gaat niet over één nacht ijs. Verschillende experten verrichten het nodige studiewerk, leggen alle resultaten naast elkaar en doen aanbevelingen op maat van Olen.
Daarnaast heb jij ook een stem in dit project. Want als Olenaar ken jij de situatie in jouw gemeente beter dan wie ook. Jouw mening en ervaringen zijn dus een grote meerwaarde.
Om bijkomende inzichten te verzamelen, houden we een korte bevraging over het autoverkeer en het fiets- en parkeerbeleid in Olen. Geef ten laatste op 15 september jouw mening door.
In maart liep er een uitgebreide bevraging. We peilden hoe fietsers, voetgangers en automobilisten de mobiliteit in onze gemeente beleven. Meer dan 800 inwoners vulden de bevraging in. Dit waren de belangrijkste resultaten:
- 98% van de deelnemers vindt het aangenaam wonen in Olen. Die tevredenheid trekt zich ook door naar de mobiliteit.

- Fietsers zijn tevreden over de fietsinfrastructuur in Olen. Ze waarderen vooral de fietssnelweg naast de spoorweg. 78% van de deelnemers vindt ook dat de fietspaden goed onderhouden worden.
- Over de fietsenstallingen in onze gemeente is de tevredenheid minder groot. Uit de bevraging blijkt dat er onvoldoende stallingsplaatsen zijn in de dorpskernen.
- Er wordt veel gefietst in onze gemeente. 50% van de volwassen respondenten verplaatst zich in Olen meestal met de fiets. Stationsstraat-Lichtaartseweg, Beilen-Gerheiden en Oevelseweg worden vaak gebruikt door fietsers. Ook de fietsostrade F105 is in trek.

- Verschillende deelnemers vinden een aantal kruispunten gevaarlijk, waaronder het kruispunt aan het station, het kruispunt aan de sluis in Sluizenweg en drie kruispunten in Olen-Centrum ter hoogte van Koning Boudewijnlaan-Dorp. Ook wordt er aangegeven dat er in verschillende straten te snel wordt gereden.

- 70% van de deelnemers kan zich vinden in eenrichtingsverkeer om verkeersoverlast in (woon)straten te verminderen. 81% vindt het beperken van gemotoriseerd verkeer in schoolomgevingen een goede maatregel.


Het burgerberaad is een groep van een 20-tal inwoners uit alle leeftijdscategorieën. Deze Mobidolen, zoals ze zichzelf noemen, komen in totaal vier keer samen met de experten. Zij delen hun ervaringen en geven hun mening over de ideeën die op dat moment op tafel liggen. De experten gaan nadien met hun input aan de slag.
Het burgerberaad geeft advies. De uiteindelijke beslissing ligt bij het college van burgemeester en schepenen.
Eerste bijeenkomst in juni
In juni kwamen de Mobidolen voor het eerst samen. Ze kregen meteen heel veel informatie over hoe het momenteel gesteld is met de mobiliteit in Olen. Met deze info zijn ze verder aan de slag gegaan. Ze hadden het onder andere over het fietsbeleid in onze gemeente. Ze gingen met elkaar in gesprek over parkeermogelijkheden en zones 30.
In september komt de groep voor de tweede keer samen.
Wil je meer weten over hoe het mobiliteitsplan tot stand komt of welke tijdslijn voorop is gesteld? Ga dan geregeld eens kijken op denkmee.olen.be. Daar kan je het project van a tot z mee opvolgen.
Waarom is een mobiliteitsplan belangrijk voor jou?
Een mobiliteitsplan bepaalt hoe we in Olen met mobiliteit omgaan. Het schetst waar onze gemeente naartoe wil en wat ze daarvoor de komende jaren wil gaan doen. Met andere woorden: hoe gaan we ons in de toekomst verplaatsen in onze gemeente?
Eenmaal het plan is opgemaakt, vormt dat het kader waarbinnen alle mobiliteits- en verkeersmaatregelen moeten passen.