Verhuizen naar het buitenland

Inhoud

Ben je van plan om voor langere tijd of definitief naar het buitenland te verhuizen? Dan doe je aangifte hiervan bij Burgerzaken ten laatste 1 dag voor vertrek.

Maak een afspraak (Belg)

Maak een afspraak (niet-Belg)

Alles wat je moet weten als je verhuist naar buitenland vind je op de website van de federale overheid.

Procedure

  • Ga zo dicht mogelijk tegen de vertrekdatum en ten laatste de dag voor je vertrek langs bij Burgerzaken om je verhuis aan te geven. Eens je bent uitgeschreven, is het moeilijk om nog officiële verrichtingen te doen.
  • Als je hele gezin naar het buitenland verhuist, volstaat het dat één van de meerderjarige leden van het gezin aangifte doet.
  • Je geeft je nieuwe adres door.
  • Je ontvangt een bewijs van uitschrijving (model 8). Hiermee kan je je aanmelden bij de Belgische ambassade of het Belgisch consulaat van je nieuwe verblijfplaats in het buitenland. Daar kan je als Belg ook terecht voor de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart of reispas als je bent aangemeld. 

Tip: Je neemt best vooraf contact op met het Belgische consulaat om na te gaan welke documenten je bij aankomst moet voorleggen. Adressen van Belgische ambassades, consulaten en permanente vertegenwoordigingen in het buitenland vind je op de website van de federale overheid.  

Wat meebrengen

  • de identiteitskaart of vreemdelingenkaart met pincode van alle gezinsleden die verhuizen
  • je nieuwe adres in het buitenland

Gerelateerde items