Villa Leemans

Inhoud

Villa Leemans is sinds 1997 de zetel van het sociaal huis. De prachtige tuin is een ideaal decor voor evenementen en buitenactiviteiten. De vzw Keizer Karel Olen organiseert er sporadisch activiteiten. Ook andere Olense verenigingen kunnen hiervan gebruikmaken.

Een beetje geschiedenis

Het gebouw dankt zijn naam aan Jozef Leemans, een ingenieur die aan de basis lag van de industriële ontwikkeling van zowel Olen als de Kempen. 

Jozef Leemans had in 1908 een bedrijfje in Oud-Turnhout opgericht waar hij met tien arbeiders onder meer schoensmeer produceerde. Toen al zag hij grote mogelijkheden in de bewerking van de ertsen die vanuit Katanga aangevoerd konden worden.

Hij ging op zoek naar een locatie met goede transportmogelijkheden. Zo kwam hij in Olen terecht. Met zijn radiumafdeling maakte hij ‘het koperfabriek’ wereldberoemd.

Villa Leemans was de voormalige directeurswoning. De Leemanslaan die met haar vele hagen, bomen en tuinen één van de meest groene wegen van Olen is, werd vroeger uitsluitend bewoond door het stafpersoneel van de fabriek.

Locatie

Lichtaartseweg 9