Veel wespen deze zomer: dit moet je doen

Het is je misschien al wel opgevallen, er zijn dit jaar heel veel wespen. Dat komt omdat het voorjaar droog en warm was.

Hoewel het niet altijd zo lijkt, zijn wespen nuttige beestjes die de natuur onderhouden. De gewone (Duitse) wesp vangt enorm veel insecten in onze moestuin. Hij zorgt dat het aantal min of meer onder controle blijft zodat we veel minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Bovendien vangt de gewone wesp ook veel huisvliegen en muggen. 

Te snel wordt vaak gedacht dat wespen ons zonder aanleiding steken. Dit is een misvatting. Net als andere dieren, valt een wesp enkel aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. Ga je een wesp slaan of loop je ervan weg, dan bestaat dus de kans dat de wesp agressief wordt.  

Meld alleen hinderlijke wespennesten

We kunnen onze natuur een handje helpen door niet alle nesten te verdelgen. 

Bevindt de nest zich op een plek waar hij niet meteen voor gevaar of overlast zorgt? In dat vraag je best geen bestrijding aan zodat de wespen hun nuttig werk kunnen blijven doen.

Levert een wespennest toch effectief hinder op? Vraag in dat geval wel een verdelging aan:

Recent is ook de Aziatische hoornaar gespot in onze gemeente. Dit insect lijkt op een wesp maar is een stuk groter en heeft ook enkele typische kenmerken. De Aziatische hoornaar is in tegenstelling tot de gewone wesp schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw en moet altijd verdelgd worden. Twijfel je of je een gewone wesp of hoornaar hebt gezien? In dit artikel vind je meer info over de Aziatische hoornaar.

Gepubliceerd op woensdag 20 jul 2022 om 08:56