Winnaars Olense Kartoenale 2021 bekend

Benieuwd naar de winnaars van deze 33ste editie van de Kartoenale?

De 33ste editie van de internationale cartoonwedstrijd ‘Olense Kartoenale’ had dit jaar als hoofdthema ‘Bezoek aan het museum’. Het thema van Amnesty International was ‘recht op een eerlijk proces’. Tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 12 november werden de winnaars bekendgemaakt.

Winnaars cartoonwedstrijd

De hoofdprijs ging voor het tweede jaar op rij naar Hamid Soufi uit Iran. De tweede prijs was voor de Nederlandse Anneke van Steijn. Anneke was samen met haar broer aanwezig op de prijsuitreiking om haar prijs in ontvangst te nemen. De prijs van Amnesty International werd weggekaapt door Javad Takjoo uit Iran. De derde prijs werd uitgereikt aan Leonardo Zaza uit Italië. Net als in 2019 ging in de jeugdcategorie ging de beste Belgische inzending naar Wolfgang De Bont uit Herentals.

Bekijk zeker ook ons Youtube-filmpje voor een mooi overzicht van alle winnaars en de cartoons die werden geselecteerd voor de tentoonstelling en catalogus.

Internationale cartoonwedstrijd

423 cartoonisten uit 68 verschillende landen gingen creatief aan de slag met de thema’s. Dit leverde maar liefst 1.435 cartoons op waaruit door een deskundige jury de uiteindelijk de winnaars werden gekozen.

Winnaar fietszoektocht

Naast de gekende cartoonwedstrijd vond tijdens de zomerperiode ook de Kartoenale fietszoektocht plaats. Riet Lathouwers uit Nijlen kroonde zich tot winnares met een score van 122 op 130 punten en mocht tijdens de prijsuitreiking een prachtige Norta-fiets in ontvangst nemen. De oplossingen zijn vanaf maandag 15 november terug te vinden op deze website.

Overzicht winnaars

Categorie volwassenen:

1ste prijs: Hamid Soufi (Iran)

2de prijs: Anneke van Steijn (Nederland)

3de prijs: Leonardo Zaza (Italië)

4de prijs: Ángel Ramiro Zapata Mora (Colombia)

Prijs Amnesty International: Javad Takjoo (Iran)

Prijs Bialogard voor beste Poolse inzending: Emil Idzikowski (Polen)

Categorie jeugd:

Prijs voor beste Belgische inzending: Wolfgang De Bont (België)

Prijs voor beste buitenlandse inzending: Didar Askin Ayrancioglu (Turkije)

Gepubliceerd op vrijdag 12 nov 2021 om 22:01

Thema's