Winnaars Olense Kartoenale 2022 bekend

De 34ste editie van de internationale cartoonwedstrijd ‘Olense Kartoenale’ had dit jaar als hoofdthema ‘het hiernamaals’. Het thema van Amnesty International was ‘recht op vrije meningsuiting’. Tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 11 november werden de winnaars bekendgemaakt.

Winnaars cartoonwedstrijd

De hoofdprijs ging dit jaar naar Darko Zlousic uit Kroatië. Darko was samen met zijn echtgenote aanwezig op de prijsuitreiking om zijn prijs in ontvangst te nemen. De tweede prijs was voor trouwe deelnemer Ilya Katz uit Israël. Ook Ilya reisde af naar Olen om, samen met zijn vader en eveneens cartoonist, zijn prijs in ontvangst te nemen.

De prijs van Amnesty International werd weggekaapt door de Colombiaan Ramiro Zapata.

In de jeugdcategorie ging de prijs voor de beste internationale inzending naar Hoda Wesam Khalil. Deze 13-jarige talentvolle cartooniste uit Egypte won al verschillende internationale prijzen. Net als in 2019 en 2021 ging Wolfgang De Bont uit Herentals aan de haal met de prijs voor beste Belgische inzending.

Bekijk hieronder de video met een overzicht van alle winnaars en hun cartoons, alsook de andere cartoons die werden geselecteerd voor de tentoonstelling en de catalogus.

Internationale cartoonwedstrijd

Maar liefst 404 cartoonisten uit 61 verschillende landen gingen creatief aan de slag met de thema’s. Dit leverde 1.567 cartoons op waaruit door een deskundige jury uiteindelijk de winnaars werden gekozen.

Tentoonstelling en catalogus

De tentoonstelling van de Olense Kartoenale is nog tot en met 31 december te bekijken in de raadzaal van het gemeentehuis tijdens de openingsuren. De winnende cartoons en vele andere inzendingen zijn ook gebundeld in een prachtige kleurencatalogus. Dit verzamelalbum is te koop voor 12 euro aan het onthaal van het gemeentehuis en bij Vrije Tijd in het sociaal huis.

Gepubliceerd op zaterdag 12 nov 2022 om 08:15

Thema's