Zwerfvuil en sluikstorten

Inhoud

Afval in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis. Het is ook duur. De opruim van het zwerfvuil kost veel geld. Wie betrapt wordt, mag flink in de buidel tasten en kan rekenen op een gas-boete.
 

Zwerfvuil gezien? Laat het ons weten

Heb je ergens zwerfvuil of sluikstort vastgesteld? Laat het ons weten.
 
 

Ga je met ons mee de strijd aan tegen zwerfvuil en sluikstort?

  • Word zwerfvuilpeter of -meter. Regelmatig trekt deze groep vrijwilligers de straat op om het rondslingerend vuil op te ruimen.

Word zwerfvuilvrijwilliger

  • Buurtbewoners die mee zorg dragen voor hun buurt, kunnen ondersteuning krijgen. Organiseer je een opruimactie op je buurt mee proper te houden? Dan zorgen wij voor zakken, handschoenen, grijpstokken of de ophaling van het verzamelde afval.

Meer informatie bij onze medewerkers van Omgeving.

Olen aangesloten bij de Statiegeldalliantie

Olen is aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Die organisatie spoort de regering aan om statiegeld in te voeren op alle petflessen en blikjes om zo zwerfvuil te vermijden.  

Waarom steunen wij dit principe?

Het principe van statiegeld is eenvoudig: bovenop de prijs van een plastic fles of blikje betaal je bij aankoop bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking via een automaat of winkelbalie terugbrengt. Het is dus geen belasting. Door statiegeld in te voeren, willen we inwoners belonen die het vuil niet op de grond gooien. Zij krijgen immers een deel van hun aankoopgeld terug. Als er mensen zijn die toch vervuilen, kunnen anderen het initiatief nemen om het vuil op te rapen en zelf terug te brengen. Het geld is dan ook voor de opruimers.

Yes we can